post

AIK Basket överens med Janel McCarville

AIK Basket är överens med Janel McCarville om villkoren för en omedelbar övergång och avtalet är skrivet säsongen ut.

– Det är såklart otroligt stort att vi har lyckats med denna rekrytering. Förutom ett rejält lyft för laget och hela klubben tror jag att värvningen av Janel McCarville kommer att påverka tjejerna och dambasketen i hela Stockholm på ett positivt sätt. Hon är, förutom en fantastisk spelare, också en mycket karismatisk person. Hennes meritlista är imponerande och även om hon är en bit ifrån matchform får vi en spelare av världsklass till oss. Det känns såklart helt osannolikt att en spelare som senaste spelade i WNBA-finalen nu dyker upp i Superettan. Det här är minst sagt en sen julklapp till alla fantastiska spelare, ledare och supportrar i AIK, säger chefstränare Anders Härd.

– Jag ser fram emot att både spela för AIK och hjälpa klubben att utvecklas, vinna Superettan samt kvala upp till Basketligan. Att spela i Stockholm har alltid varit lite av en dröm för mig och jag ser också fram emot att få återförenas med min vän Kadidja Andersson. Vi spenderade tre år tillsammans på University of Minnesota och jag är rätt säker på att vi kan ta klubben till nya höjder, säger Janel McCarville.
34-åriga Janel McCarville, född den 3 november 1982 i Stevens Point i Wisconsin, USA, inledde sin basketkarriär på Stevens Point Area Senior High, där hon ledde sin skola till imponerande 59 vinster på 70 matcher. Under sitt absolut sista år snittade McCarville 19.4 poäng per match och bar sitt lag till finalen i statsmästerskapet i Wisconsin, en turnering där hon även blev utsett till årets spelare i staten.

Efter High School blev det college och University of Minnesota för den 188 centimeter långa centern. McCarville startade samtliga matcher under sina fyra år på skolan och är en av skolans bästa spelare genom tiderna. Något som inte minst uttrycker sig i hennes dominanta närvaro i toppen av samtliga statistiska kategorier. McCarville innehaver även rekordet om flest tagna returer under en NCAA-turnering med totalt 75 stycken och det högsta snittet med 15.0 returer per match.

I WNBA-draften 2005 valdes Janel McCarville av Charlotte Sting som pick nummer ett. Hennes första säsong i världens bästa liga för damer präglades av skador och det var inte förrän 2007, när hon blev utsedd till Most Improved Player, som hon fick sitt stora genombrott. Då som spelare för New York Liberty. McCarville kom att spendera ytterligare sex år i New York innan hon flyttades över till Minnesota Lynx i ett trelagsbyte. Under sitt första år med klubben vann hon WNBA-finalen. Förutom lagen i USA har Janel McCarville även representerat Good Angels Kosice (Slovakien), Spartak MR, där hon även vann Euroleague 2010 och bidrog med hela 20 poäng och 13 returer i finalen (Ryssland), Familia Wüber Schio (Italien), Canik Belediyesi (Turkiet), CCC Polkowice (Polen), Liaoning Hengye (Kina) och AGÜ Spor (Turkiet).