post

AIK värvar Andreas Schreiber

AIK Basket och den 208 centimeter långa power forwarden Andreas Schreiber är överens om villkoren för ett ettårsavtal med option på ytterligare ett år om klubben tar en av två direktplatser till Basketligan den kommande säsongen. Under måndagen signerades avtalet mellan parterna.

– Det känns bara rätt att representera en förening med den här potentialen och ljusa framtiden. Jag är uppvuxen i Stockholm och har alltid haft AIK nära till hands. AIK har stora mål och en ännu större supporterbas och jag älskar energin som den bringar och den som råder inom laget. Jag har haft kontakt med AIK hela sommaren och det känns som en riktigt fin klubb. Jag vill hjälpa AIK uppnå något speciellt och göra ett avtryck i svensk baskethistoria. Stefan Jovanovic och jag har alltid varit ärliga mot varandra och vi har en förståelse för vad vi båda vill få ut ur relationen mellan klubb och spelare, säger Andreas Schreiber.

29-årige Andreas Schreiber växte upp i Täby och har alltid haft AIK nära till hands. Under sin tid i Täby Baskets ungdomslag lyckades han vinna två SM-guld. Efter det blev han handplockad till 08 Stockholms stora ungdomssatsning i början på 2000-talet och spelade mot några av de bästa ungdomslagen i Europa. Året därpå flyttade han till USA.

– När jag var 17 år gammal flyttade jag till USA och gick två år på high school. Att bo i USA är en upplevelse i sig och att spela basket är ett privilegium. Min skola låg precis utanför UCLA* och var rätt bra vilket ledde till att vi kunde möta de bästa skolorna i landet. Jag blev även inbjuden till så kallade “shoe camps” – som Nike, Adidas och Reebok arrangerar – och där fick jag sparra mot landets absoluta toppspelare i min ålder. De som utmärkte sig mest var Michael Beasley (Houston Rockets, NBA) och tvillingarna Lopez** (Brooklyn Nets & Chicago Bulls, NBA), fortsätter Schreiber.

Sitt sista år på Brentwood School blev han nominerad till McDonald’s All American och rekryterad till Division 1-skolan University of Pennsylvania från Philadelphia. Väl där spelade han med skolan i den anrika NCAA-turneringen för att därefter representera vårt landslag efter sin examen. Under sin tid som professionell idrottsman har Andreas Schreiber spelat för CB Tarragona, Oviedo CB, Basket Navarra Club och Zornotza ST i Spanien, Sundsvall Dragons i Sverige, Vendée Challans Basket i Frankrike, Plymouth Raiders, Worcester Wolves och Surrey Scorchers i England.

– Andreas ger oss ett djup, ytterligare styrka, längd och atletism som vi saknar i dagsläget. Vi vill spela en offensiv, rörlig, snabb och dynamisk basket och där passar han in bättre än de flesta med sin mångsidighet. Andreas är en spelare som inte backar för något, säger AIK Baskets Team Manager Stefan Jovanovic.

– Jag är en explosiv, stark och atletisk spelare som inte räds “grovjobbet”. Jag har ett bra skott från hel- och halvdistans och suger åt mig energi från fansen. Jag gillar att avsluta hårt och att dunka, fyller Andreas Schreiber i.

AIK gick obesegrade genom säsongen 2015/2016 och Andreas ser gärna att den trenden fortsätter.

– Vi ska till Ligan. Klart slut, avslutar Andreas Schreiber.

Om ni är nyfikna på hur det gick för Andreas under förgående säsong kan ni se hans höjdpunkter här.

*UCLA: University of California Los Angeles.
** Tvillingarna Lopez: Brook och Robin Lopez.

Faktaruta
Namn: Andreas Schreiber
Födelseår: 1987
Längd: 208cm
Position: PF/C
Tidigare klubbar:
Kuriosa: Driver två företag.