post

AIK värvar Kadidja Andersson

AIK Basket och den 182 centimeter långa forwarden Kadidja Andersson är överens om villkoren för ett ettårsavtal. Under fredagen signerades avtalet mellan parterna.

– Skönt att jag får skjuta lite på basketavslutet. AIK är ju en klubb med väldigt starka traditioner och mycket stolthet, såklart är det framförallt fotboll och ishockey som man förknippar med namnet, men det är jättekul att klubben nu också har valt att satsa på basket. Det jag har hört mest från förra säsongen var den fantastiska publiken och atmosfären som var under herrmatcherna och att klubben nu hoppas på och jobbar för att skapa samma anda även på dammatcherna. Det känns som att hela organisationen verkligen har höga ambitioner och vill satsa på att få fram basketlag som på sikt kan tävla med de bästa i Sverige – och det känns jättespännande att få vara en del av det här. Mitt första intryck av laget var att det så tydligt är en väldigt bra grupp av människor som verkligen osar av positiv energi. Det kändes, på en gång, väldigt inspirerande och välkomnande. Jag tycker att vi har en bra blandning av äldre erfarna spelare och unga hungriga spelare som verkligen vill något med sin basket, vilket gör att det blir en bra nivå på träningarna, säger Kadidja.

35-åringen är basketfostrad i Harem Basket och har även spelat för University of Minnesota i USA. Efter sina år på college spenderade Kadidja ett antal år i Spanien och Italien innan det var dags att vända hem till Sverige. Med ett färskt SM-guld i minnet med 08 Stockholm valde hon att återigen pröva på spel utomlands, nu på Gran Canaria. Året därpå blev hennes nya klubbadress MBK Ruzomberok i den slovakiska ligan – en liga som hon lämnade stort avtryck i och dessutom blev en av seriens sex bästa poänggörare.

– I år är nog min första säsong någonsin där jag inte har några personliga mål med basketen, vilket känns uppfriskande, men det betyder verkligen inte att jag inte kommer träna eller spela mindre tufft än tidigare. Jag kommer att finnas där för laget och jag hoppas kunna tillföra det som behövs utav mig, kanske allra mest genom att dela med mig av mina erfarenheter till de yngre och se dem utvecklas. Målet är att gå upp till Damligan och fortsätter vi att träna och pusha varandra som vi har gjort hittills tror jag absolut att vi kommer att nå vårt mål.

– Jag älskar basket och ser fram emot att verkligen bara ha kul den här säsongen, då det här förmodligen är min sista. Basketen har under väldigt lång tid varit mitt heltidsjobb, vilket gör det här till en ny situation på det sättet, men med det sagt så förändrar det ju inte den tävlingsmänniska jag är och allra roligast har jag ju när jag vinner. Jag ser således fram emot att försöka hjälpa AIK att ta sig hela vägen upp i damligan, avslutar Kadidja.

Med över 100 landskamper på meritlistan har Kadidja en erfarenhet som få spelare i Sverige kan matcha.

– Jag har haft förmånen att coacha Kadidja tidigare och tycker att det här är en otroligt spektakulär värvning för oss. Hon är en spelare av absoluta toppklass och kommer att hjälpa oss enormt mycket både offensivt och defensivt och är dessutom en förebild både på och av plan. Jag är otroligt glad över att vi har lyckats knyta till oss Kadidja och ser fram emot hennes debut, avslutar AIK:s chefstränare Anders Härd.

Faktaruta
Namn:
Kadidja Andersson
Födelseår: 1980
Längd: 184cm Position: SF/PF
Tidigare klubbar: Polisen Basket, Harem Basket, Harem/Alvik, Alvik Basket, 08 Alvik Stockholm, University of Minnesota (USA), Real Canoe (Spanien), Reggio Emilia (Italien), Livorno (Italien), La Spezia (Italien), 08 Stockholm, Gran Canaria (Spanien), MBK Ruzomberok (Slovakien), Udominate, Sallén Basket.
Kuriosa: Kadidja har både spelat Final Four i NCAA, Final Four i Euro Cup vid två tillfällen och representerat Sverige i två EM-slutspelet (2013 och 2015). Hon tog även SM-guld 2010 med nuvarande chefstränare Anders Härd och lagkamraten Malin Edlund.