post

Förlust i derbyt

I säsongens första derby ställdes AIK på bortaplan mot Djurgården inför ett fullsatt Brännkyrkahallen, i en match som skulle visa sig ha flera ansikten.

Förutsättningarna inför matchen var klara, vinnaren skulle sätta sig i förarsätet inför fortsättningen i Superettan efter nyår. AIK, hittills obesegrade i tävlingssammanhang, skulle ännu en gång försöka ta med sig segern från Brännkyrkahallen. Denna gång mot ett Djurgården som gjort stora förstärkningar sedan senaste säsongen.

Matchen startar och AIK hänger inte alls med inledningsvis i den första perioden, där Djurgården snabbt går upp i en 10-2 ledning genom att skjuta med hög procent utanför trepoängslinjen, samtidigt som hemmalagets Brandon Barton styr spelet på ett imponerande sätt. AIK känns tagna av allvaret och hittar inte rytmen alls i sitt spel samtidigt som man lyckas samla på sig fouls i snabb takt. AIK lyckas dock hålla underläget under tio poäng fram till den andra perioden.

AIK inleder andra perioden på ett helt annat sätt än den första och nu är det spelmässigt jämnt, där AIK tar initiativet men Djurgården svarar och perioden blir poängmässigt jämn med två poängs fördel för AIK. Djurgården dock i fortsatt ledning i matchen med sju poäng när lagen går in i halvtidsvila. AIK kan ta med sig in i halvtid att man har arbetat sig in i matchen efter den dåliga starten, och att arbetet under offensiv korg görs på ett gediget sätt av Alexander Holmström Forster och Jonathan Gunnarsson.

Efter halvtid går AIK ut och höjer tempot i sitt spel samtidigt som Djurgården har svårare att få ner bollen i korgen. AIK spelar bra under både defensiv och offensiv korg denna period och Nisse Johansson står för flera smarta inspel tillsammans med fartfyllt spel från Alexander Russom. Poängmässigt tar Jonathan Gunnarsson täten för bortalaget, han står för hela 12 poäng under den tredje perioden och är en stor anledning till att AIK bara har en poängs avstånd till Djurgården inför den fjärde perioden.

AIK startar fjärde perioden i samma höga tempo som man avslutade den tredje samtidigt som Djurgården darrar i sitt spel. Det första som händer i perioden är också att AIK tar ledningen för första gången i matchen genom ett trepoängsskott från Serkan Inan som höjer temperaturen rejält på AIK-bänken. AIK fortsätter att kontrollera spelet och när Alexander Russom sätter trepoängaren som betyder sju poängs ledning i matchen känns det som att luften har gått ur Djurgården. AIK, som har flera spelare som riskerar sin femte foul i detta läge, håller ledningen med fem poängs marginal till att det återstår fem minuter av matchen. I detta läge börjar speltempot att hackas upp till resultat av att båda lagen tar sina sista time outs, och däremellan får Nisse Johansson sin femte foul vilket betyder att han har spelat klart denna match. Detta gynnar inte AIK och plötsligt är det Djurgården som har initiativet i spelet och man jagar den knappa ledningen på tre poäng som bortalaget har i detta skede. AIK har problem matchen igenom med straffskyttet och när man får chansen i slutet tar man den inte, samtidigt som Djurgården istället i en sekvens kort efter sätter båda straffkasten, och när så hemmalagets Joseph Taylor lägger i en lay-up och sätter straffkastet som följer med hämtar sig inte AIK. AIK förlorar matchen med siffrorna 82-78, vilket även är AIK:s första förlust någonsin i tävlingssammanhang på seniornivå sedan starten 2015.

Härnäst väntar spel i Superettan, där spelschemat publiceras när matchdatum är bestämda (troligtvis vecka 51). AIK ställs i Superettan mot Djurgården, LF Future och Alvik från Basketettan Norra, samt Köping Basket, Högsbo Basket, Trelleborg Basket och Wetterbygden Highlanders från Basketettan Södra.

Framåt Stolta AIK!
matchdif-aik