post

Intervju: Erkan Inan inför AIK – Köping

AIK:s herrar ligger på 4:e plats i Superettans haltande tabell med fem segrar och tre förluster efter åtta spelade matcher. Laget kommer senast från en helg som inleddes med en förlust i Göteborg efter en jämn match mot Högsbo Basket med 83-88, men som avslutades med en seger i Lund på söndagen mot Eos Basket med 95-81.

Härnäst väntar Köping Stars hemma i Solnahallen söndag 26/11 klockan 14:00. Köping står på nio segrar efter lika många spelade matcher och oerhört viktiga poäng står på spel i Superettans toppstrid. Vi passade därför på att kolla läget med Erkan Inan inför matchen:

Vad har du att säga om säsongsinledningen?
– Självklart är det inget resultat vi är nöjda med, serien är väldigt mycket tuffare än vad den var i fjol men vi kan bättre och vi fortsätter att jobba mot vårt mål vilket är att ligga på förstaplats när säsongen är över. Det finns ingenting annat för oss.

Hur är läget i truppen?
– Läget i truppen är faktiskt väldigt bra. Efter tre raka förluster (innan matchen mot Eos) kan man tänka sig att stämningen skulle vara dålig i laget men stora delar av truppen har spelat tillsammans i tre säsonger nu och vi vet vad vi går för. Vi är absolut inte oroliga, vi vet att allting ligger i våra händer och att vi måste plocka fram det i framtida matcher denna säsong. Det är det som känns riktigt bra, att vi inte är oroliga, vi bibehåller lugnet och vi vet att serien är bra men att allting ligger i våra egna händer.

Hur upplever du kvalitetsskillnaden mellan Basketettan och Superettan?
– Basketettan i år har jag inte så stor koll på, men om man jämför med förra året där vi spelade Basketettan innan jul och Superettan efter samt denna säsong så kan man säga att kvaliteten i Superettan är klart högre. Man kan säga att det finns fyra topplag, men alla lag i serien kan ändå slå alla. Vi har sett att lag som ligger i botten kan slå lagen som ligger i toppen, det är inte så stora skillnader längre som det var i Basketettan. Det finns inga matcher som kommer gratis och i Superettan har man inte råd att inte vara redo när matchen startar eller att göra en riktigt dålig period, vilket vi själva vet av erfarenhet. Varje match betyder något i Superettan då det finns fler klubbar som slåss om de två förstaplatserna också. Sammanfattningsvis så är Superettan helt enkelt mycket tuffare och jämnare än Basketettan.

Du är snittar flest poäng (16,8) och returer (6,3) per match i laget. Vad kan du säga om din egen prestation hittills denna säsong?
– Jag och de andra i laget försöker bara göra sitt bästa för att vi ska vinna så många matcher som möjligt. Tydligen har dessa siffror inte räckt för att vi ska vinna samtliga matcher hittills så jag och alla andra får försöka jobba hårdare och lägga i en andra växel inför framtida matcher.

Är det någon annan i truppen som har överraskat dig extra positivt?
– Absolut är det så. Då vi har behållet de flesta spelarna från förra året så kan man se att flera har jobbat hårt under sommaren och tar mer plats i laget denna säsong. Av dom har vi bland annat Henos (Kidane) som har gjort det jättebra och som har fått vara mer skadefri jämfört med förra säsongen. Sen har vi David Hult som är i mycket bättre fysisk form jämfört med förra säsongen, och även Nemo (Jovanovic) och Patrik (Hörman) som bidrar till laget i ännu större utsträckning denna säsong, dom är bättre helt enkelt. En positiv överraskning också är att vi lyckades knyta till oss Lazar Radosavljevic som har bidragit med en helt ny dimension i vårt spel. Man kan säga att han var en tidig julklapp till laget.

På söndag möter vi Köping hemma i Solnahallen, vad kan publiken förvänta sig av matchen?
– Publiken kan förvänta sig en väldigt tuff match då Köping är ett bra lag med bra spelare som storsatsar. Det blir basket av hög kvalitet och förhoppningsvis en match med mycket publik där vi i slutändan står som segrare.

Har du något du vill hälsa till AIK-supportrarna inför söndagens match?
– Jag hoppas verkligen att så många som möjligt kommer och stöttar oss då vi gör denna resan tillsammans med supportrarna, vilket vi har gjort ända  sedan början. Denna matchen blir startskottet på en rad matcher innan uppehållet som vi behöver vinna. Efter Köping har vi Högsbo (3/12) och sedan Djurgården (21/12) på hemmaplan innan jul. Det är oerhört viktigt att vi vinner dessa matcher för att ta upp kampen om förstaplatsen och jag hoppas att supportrarna finns där och ger oss sitt stöd, vi gör detta tillsammans.

Tack Erkan och lycka till på söndag!