post

”Nisse” Johansson klar för AIK

Nils Johansson, född 1997 i Täby, och AIK Basketbollförening är överens om ett ettårsavtal med en option på ytterligare ett år om klubben lyckas kvalificera sig till Basketligan säsongen 2017/2018. Den unge guarden spelade och vann Basketettan med Solna Vikings den förgående säsongen och har representerat Sveriges landslag i samtliga ungdomslandslag.

– Täby Basket är min moderklubb och jag började spela basket där som 6-åring. De senaste tre åren har jag varit i Solna Vikings. Jag spelade fotboll upp till 15 års ålder och när jag blev kallad till det första pojklandslagslägret i basket fick fotbollen ge vika. Idag har jag 63 ungdomslandskamper i bagaget och har representerat Sverige i U15, U16, U17, U18 och U20, berättar Nils.

Förutom sporten basket är även AIK en stor del av 19-åringens liv.

– AIK har alltid varit laget i mitt hjärta, enda sedan första gången jag klev in på Råsunda. Min pappa tog med mig på en match och sedan dess har det bara funnits ett lag. Och nu när jag kan kombinera det ena med det andra var valet självklart, säger ”Nisse”.

Nils var med och vann Basketettan säsongen 2015/2016 med Solna Vikings. Laget förlorade bara två matcher under den första delen av tävlingssäsongen och gick obesegrade under den andra, men ”Nisse” har andra förväntningar i år.

– I och med att vi hade en otrolig säsong och vann Superettan utan att förlora en enda match blir det svårt att toppa rent sportsligt. Jag ser en minst lika bra och framgångsrik säsong framför mig men med en helt ny atmosfär och ett publikstöd som svensk basket aldrig tidigare upplevt. Jag längtar verkligen till premiären.

– Annars förväntar jag mig stenhård konkurrens och kamp på varje träning, där både jag och mina lagkamrater utmanas och utmanar hela tiden på alla plan. Vägledning och tips av de äldre och mer erfarna spelarna är också något jag förväntar mig. Jag vill gärna dra nytta av den unika erfarenheten och kompetensen som finns i laget. Jag hoppas verkligen på en fantastiskt rolig säsong där jag, tillsammans med mina lagkamrater, tar upp AIK till basketligan, avslutar Nils Johansson.

Nils stod för en fantastisk säsong förra året. 19-åringen hade högst +/- koefficient och vann assistligan i Superettan. Ni kan ser mer av Nisses höjdpunkter från förgående säsong här.

Chefstränare Peter Grinbergs Anell beskriver Nils Johansson som en väldigt intelligent och smart spelare med spelförståelse utöver det vanliga, att han har en bra rytm och är bra på att utvärdera lägen i alla situationer. Med sin längd i kombination med hans skott och goda teknik kommer han att kunna bidra på flera positioner.

Information
Namn: Nils Johansson
Födelseår: 1997
Längd: 199cm
Position: PG/SG
Tidigare klubbar: Täby Basket, Solna Vikings
Kuriosa: Börjar studera vid Handelshögskolan hösten 2016.