post

Seger i det historiska derbyt

Med hjälp av en kokande publik i ett fullsatt Solnahallen kunde AIK vinna den historiska första matchen mot ärkerivalen Djurgårdens IF. Segern innebar lagets 14:e raka tvåpoängare och vi befäster vår plats som serieledare med sex omgångar kvar att spela i Division 2 Norra Svealand. Men det blev riktigt nervöst på slutet. ”Jag visste att vi skulle vinna” säger lagkapten Serkan Inan efter slutsignal.

Det fullkomligt lyste i ögonen på AIK-spelarna under uppvärmningen. Killarna i laget eldade på varandra och det gick att se att alla ville vinna, kosta vad det kosta ville. Men det var en första period som präglades av många tekniska fel och misstag från båda lagen. Matchen mot Djurgården har målats upp i förväg som basketsveriges hetaste sammandrabbning. Även om spelet inte var bländande i början av matchen fanns onekligen derbykänslorna där. Matchens tre domare fick knappt en lugn stund.

Den första perioden var jämn och båda lagen hade svårt att verkligen ta kontroll över matchen. Tack vare en snygg trepoängare från periodens bästa spelare, Olivier Ilunga, gick AIK upp i en trepoängsledning inför den andra perioden.

I den andra perioden kom laget ut riktigt taggade, men det var djurgården som tog kommandot och gick snabbt upp i ledning. En ledning som inte skulle hålla särskilt länge. AIK fick igång trepoängskyttet och kunde efter fyra minuter gå upp i en nio poängs ledning. Därefter fick laget igång lite momentum. Tack vare det enorma trycket i Solnahallen missade Djurgårdsspelarna flera straffkast och AIK kunde, hänförda av bröderna Inan, gå till halvtidsvila med ledning 38 – 27.

I den tredje perioden visade AIK att de är ett lag och inte bara en samling spelare. Nerverna från den första halvleken släppte och äntligen började trepoängskyttet sitta. Bröderna Inan och Olivier Ilunga visade upp att de är spelare av hög kaliber och Djurgården hade stundtals väldigt svårt att få stopp på trion. Men Djurgården var ändå ständigt giftiga och kunde med hjälp av två raka treor knappa in någorlunda. Då klev 22-åriga Adrian Thorängen fram, dribblade bort Djurgårdensspelarna och la in bollen som betydde 64 – 42 till AIK. Den tredje perioden slutade 66 – 48 och nu handlade det bara om att hålla i detta.

Men i den fjärde perioden hände det som inte fick hända. Laget föll igenom totalt. Det fina anfallsspelet var som bortblåst och djurgårdens försvar spelade väldigt välorganiserat. Ledningen hade med bara två minuter kvar krympt till endast fyra poäng. Tack vare ett straffkast av Jonathan Gunnarsson hade laget en fempoängsledning med en minut kvar av matchen, men det var inte tryggt för det. Djurgården lyckades sätta en trepoängare och i efterföljande anfall missade den så vanligt säkra straffskytten Erkan Inan ett av två kast. Laget kunde ändå till sist hålla ifrån och vinna med 72-70 efter ett galet slutdrama.

“Jag kan inte fatta det, det har fortfarande inte sjunkit in” säger lagkapten Serkan Inan efter matchen. “Det var såklart lite nervöst på slutet men jag visste att vi var det bättre laget, jag visste att vi skulle vinna. Jag är otroligt nöjd!”

Nästa hemmamatch är söndagen den 31:a januari då vi tar emot Lidingö Basket, uppkast är klockan 17.00. Biljetter går att köpa på plats i Solnahallen. Varmt välkomna då!

Bästa poänggörare – AIK:
Olivier Ilunga – 18 poäng
Erkan Inan – 16 poäng
Serkan Inan – 13 poäng

Text: Love Lindqvist
Foto: Jesper Zerman