post

SEGER I SLAGET OM STOCKHOLM!

Inför en firande hemmapublik tog AIK en prestigefylld seger mot rivalen Djurgården i säsongens andra Stockholmsderby. Detta i en match som böljade fram och tillbaka in i det sista.

AIK kom till derbyt med stor revanschlust efter att ha förlorat säsongens första derby på bortaplan i Brännkyrkahallen med 101-81. Trots viljan var förutsättningarna inte optimala för Peter Grinbergs Anells mannar inför matchen. Inte bara långtidsskadade Serkan Inan och Alexander Russom stod på skadelistan för dagen, även Patrik Hörman tvingades stå över matchen och Jesper Eliasson var fortfarande inte redo för spel. Dessutom härjade sjukdom i truppen där både Olivier Ilunga och Erkan Inan genomförde matchen trots magsjuka de senaste dagarna. Det var med andra ord inga optimala förutsättningar för det svartgula laget inför Slaget om Stockholm.

Inför ca 1400 åskådare i Solnahallen inledde AIK starkt och gick snabbt upp i en 5-0-ledning, som dock Djurgården snabbt hämtade igen och bortalaget gick sedan upp i ledning i en poängrik period som slutade 25-30 i bortalagets favör. En stark inledning av båda lagen offensivt där AIK, anförda av Olivier Ilunga och Erkan Inan, skapade fina instick till duktiga Lazar Radosavljevic som använde sin storlek väl och mer än en gång kunde lägga i bollen på ett till synes enkelt sätt. Djurgården hotade utifrån genom Cliff Colimons eminenta skytte och där Brandon Barton samtidigt skapade oreda i AIK-försvaret genom att ta bollen till korgen flertalet gånger vilket även gav utdelning i form av fouler på spelare i hemmalaget. Andra perioden fortsatte sedan i samma tempo där Djurgården utökade ledningen till, som mest, tio poäng och det såg mörkt ut för AIK. Men laget gav sig inte och åt sig bit för bit tillbaka in i matchen, och när Erkan Inan hade satt två raka trepoängare var hemmalaget förbi och man gick in i halvtid i ledning med 54-52.

Tredje perioden inleddes avvaktande med slarv från båda lagen där sedan Djurgården var det laget som tog taktpinnen först och man tog tillbaka ledningen i matchen igen. AIK genomförde matchen med enbart sju spelare som fick speltid och frågan var om de skulle orka att hålla uppe spelet matchen igenom, samtidigt som man nu även hotades av foulsituationer på både Jonathan Gunnarsson och Nemanja Jovanovic. Djurgården såg ut att gå mot den fjärde perioden i ledning men AIK lyckades hämta upp sju poäng och dessutom gå upp i ledning under matchen sista 90 sekunder. Mycket tack vare Henos Kidanes skytte (satte 5 av 6 trepoängsskott) och att Erkan Inan och Lazar Radosavljevic fortsatte att leverera poäng i ett konstant flöde när det behövdes som mest. AIK går in i fjärde perioden i ledning 79-78, det är gastkramande jämnt med andra ord. I inledningen av matchens fjärde period får Jonathan Gunnarsson sin femte foul för dagen och får därför inte fortsätta spela, och någon minut senare är det färdigspelat även för Nemanja Jovanovic som också får sin femte foul. AIK spelar alltså matchens sista sex minuter med samma fem spelare och frågan är återigen om de ska orka hålla emot Djurgården. Innan har dock Dee Ayouba i Djurgården även han fått sin femte foul vilket även det var ett stort avbräck för bortalaget. Det är fortsatt jämnt i matchen och lagen ligger bara ett trepoängsskott från varandra i poängräkningen, men AIK gör till slut ett ryck när matchens poängkung Erkan Inan (30 poäng i matchen) och Henos Kidane sätter varsin trepoängare som betyder att AIK nu leder med sex poäng. Djurgården lyckas inte göra poäng det nästkommande anfallet vilket leder till att AIK lyckas dryga ut ledningen ytterligare. AIK vinner derbyt med 109-99 och spelarna får avsluta den magiska kvällen med att fira segern tillsammans med supportrarna i hallen!

Peter Grinbergs Anell hade följande att säga till aikbasket.se om segern:

Seger mot Djurgården i det upphaussade derbyt, hur känns det såhär direkt efter matchen?
– Så jävla skönt, och det känns rättvist. Helt underbart bara.

Varför vinner vi matchen?
– För att vi är det bättre laget idag, vi spelar mer för varandra än vad de gör. De har individuellt skickliga spelare, det vet vi. Jag tror att Colimon och Barton gör runt 30 poäng vardera idag (båda gjorde 31 poäng vardera), dom är jätteskickliga, men vi får lite bättre koll på dom i andra halvlek även om vi hade kunnat göra det bättre. Vi vinner framförallt för att vi är ett lag, där Ollie skötte bakplanen trots att han var sjuk, Erkan är sjuk idag också men levererar ändå. Lazar är en klasspelare, det vet vi sedan tidigare, och sedan sätter Henos fem av sex trepoängare, det är skillnaden idag. Vi vinner som ett lag. Då ska man veta att vi har flera spelare borta idag också, och det är inte vilka spelare som helst.

Hur gick tankarna inför matchen, vad skulle vi göra för att slå Djurgården?
– Dels skulle vi hantera deras side defence, när de spelar side mot vårt motion. Jag tycker att det gick sådär, vi gjorde det bättre i andra halvlek. Sedan att vi skulle använda Lazar också, att vi få in bollen till honom och att han också skulle skapa läge åt de andra utanför boxen vilket vi ser resultatet av med t.ex Henos fina skytte idag. Defensivt hade vi kunnat göra det bättre idag, jag tror vi släpper in 98-99 poäng idag och det ska vi inte göra. Djurgården är ett bra lag men vi är ett defensivt orienterat lag som inte ska släppa in så många poäng, men vi måste vara ödmjuka. Truppen har kantats av skador och sjukdomar och jag är sjukt nöjd med killarnas insats idag. Det går inte att säga något annat än det.

Någon speciell spelare du vill lyfta fram idag?
– Henos och Lazar givetvis, sedan såklart Erkan som gör runt 30 poäng idag och är fantastisk, och även Ollie som alltid är bra i de stora matcherna. Man ska komma ihåg att Erkan och Ollie spelar sjuka idag. De spelar för att de vill ha en bra jul haha, nä men de vill verkligen vinna och vet vad en derbyseger betyder för klubben. Sedan tycker jag att Nemanja gör en bra match idag också där han går in och är väldigt värdefull i matchens sista två perioder, även Jonte gör det bra men tyvärr får han sin femte foul tidigt i fjärde perioden.

Hur påverkar foulsituationerna matchen?
– Det är klart de påverkar samtidigt som vi får skylla oss själva. Vi gör inte jobbet, vi sätter inte fysisk kontakt från början och istället är vi där med händerna istället. Om vi tar fysisk kontakt från början och trycker på dom med kroppen då lägger domarna nivån därefter. Då är det basket. Det ska vara fysisk kontakt i basket men när vi är där och sträcker armar och händer efter dom då blir det fel. Sedan blir Ayouba utfoulad också ska sägas, vilket såklart påverkar Djurgården negativt.

Vad betyder den här segern för AIK som lag i Superettan Herr?
– Att vi jobbar vidare mot att komma högst upp i serien och visa att vi är bäst fortfarande. Jag tycker att när vi har alla spelare i truppen hela och friska så är vi bäst, det är vad jag tycker. Jag är jätteglad för att vi vinner och extraglad för att det är mot Djurgården men det är fortfarande bara en av 27 matcher. Det är efter julen som serien avgörs och det blir en spännande match när vi möter Wetterbygden hemma den 5:e januari som vi vill ta revansch mot såklart.

Tack Peter och Grattis till segern!

AIK – Djurgården
109-99 (25-30, 29-22, 25-26, 30-21)
Poäng i AIK: Erkan Inan 30p, Lazar Radosavljevic 25p, Henos Kidane 17p, Olivier Ilunga 13p, Jonathan Gunnarsson 12p, Nemanja Jovanovic 8p, Mattias Herlitz 4p.

Text: Adam Lockner
Foto: Jesper Zerman