post

Seger i toppstriden!

AIK vinner tar hem segern i den oerhört viktiga matchen i Superettans toppstrid mot Köping Stars. Slutsiffrorna skrevs till 86-83 (28-25, 13-21, 24-23, 21-14).

Efter en stark öppning i matchens första period lyckades Köping äta sig tillbaka in i matchen och var i förarsätet från den andra perioden fram till matchens sista där AIK lyckades hämta kraft och slutligen ta ledningen i matchen. En ledning som man sedan höll till slutsignalen. Segern innebär att man står på sex segrar efter nio matcher och att man hakar på i toppen samtidigt som man distanserar sig till tabellfemman Högsbo.

Head Coach Peter Grinbergs Anell hade följande att säga till aikbasket.se i en intervju direkt efter matchen:

Grattis till segern Peter!
– Tack!

Dina spontana tankar om matchen?

– Vi börjar väldigt bra, vi håller oss till vår matchplan vilket var att spela ett aggressivt försvarsspel. Sen faller vi tillbaka och det blir jobbigt när det är uppförsbacke för oss men vi kommer ikapp och visar stark lagmoral. Jag tycker att laget gör en fantastisk insats och nytillskotten bidrar stort, att Lazar är en klasspelare vet vi sen tidigare men även Yasin som kommer från bänken och bidrar med energi och rutin. Jag är väldigt nöjd med vinsten.

Är det någon speciell spelare som du vill lyfta fram idag?
– Vi har våra rutinerade och erfarna spelare som Ollie som styr bakplanen och Lazar som är skicklig, sen tycker jag verkligen att Henos ska lyftas. När Henos är bra då är han riktigt bra och det tycker jag att han var idag. Jag tycker att han var bra speciellt under den andra halvlekens två perioder.

Köping har ett långt lag och hotade oss flertalet gånger nära korgen. Hade du någon speciell plan för att neutralisera deras spel?
– Nej, vi hade kunnat byta och spelat stor mot stor och jag vet att Ollie hamnade mot stora spelare emellanåt men vi satsade på att fronta och vara övertydliga med understöd från andra lagkamrater istället, för Ollie vet precis vad han ska göra och jag tycker att vi gör det bra. Det är inte där som matchen blir jämn, vi spelar hårt försvarspel i 40 minuter men deras skytte är riktigt bra idag och Sean Smith (24p) gör sin bästa match hittills mot oss. Jag tycker att vi har kunnat neutralisera honom bättre i tidigare matcher och vi får försöka göra det bättre till nästa gång.

Nästa match väntar Högsbo Basket på hemmaplan som vi förlorade mot senast i Göteborg. Vad ska vi göra för att gå segrande ur den matchen?
– Vi ska träna bra och förbereda oss väl i veckan som kommer. Vi vinner matchen mot Köping i defensiven, så är det bara, och det ska vi försöka göra i den här matchen också. Det betyder att alla spelare kommer till träningarna, gör jobbet, äter och sover bra, men det är också minst lika viktigt att alla spelare med skador, sjukdomar och andra skavanker tar väl hand om sig under veckan för att vara redo till helgen.

Har vi några spelare som är tillbaka från skadelistan?
– Jesper Eliasson är tillbaka till matchen mot Högsbo. Han var med i truppen idag men vi använde inte honom då vi inte ville riskera något. Han ska vara helt spelklar mot Högsbo så där har vi välbehövligt sparkapital som kommer att göra mycket nytta på planen.

Hur ser skadeläget ut annars i truppen?
– Alex Russom är långtidsskadad sen en tid tillbaka. Serkan är, som alla säkert vet, nyopererad i armen och blir borta resten av säsongen troligtvis. Annars är det bara tillfälliga sjukdomar som stör oss.

Tack Peter och Grattis återigen till segern!
matchAIK-stars