post

TRIPPLA SEGRAR I SÖNDAGENS MATCHER

AIK:s representationslag går samtliga segrande ur sina matcher under söndagens matcher i Solnahallen.

Dagen inleddes 12:30 med att rullstolslaget vann matchen mot Göteborgs Rullstolsbasketklubb med klara 69-29. Laget ligger fortsatt på fjärde plats i tabellen.

I dagens andra match tog AIK:s herrar emot Högsbo Basket som man förlorade mot på bortaplan i Göteborg nyligen. Man hade alltså revansch att utkräva. Matchens första halvlek präglades av ett relativt lågt matchtempo där bra skytte utifrån från eminente Lazar Radosavljevic gjorde att AIK kunde gå in i halvtid med en knapp ledning inför den andra halvleken. AIK kom ut ännu hungrigare i andra halvlek och gick snabbt upp i ledning med över 20 poäng vilket dödade nerven i matchen. Försvarsspelet var mer kompakt och när man drog upp hastigheten i spelet skapade det lägen för Erkan Inan och Lazar Radosavljevic att fortsätta skjuta utanför trepoängslinjen samtidigt som David Hult även hotade under motståndarnas korg.

Head Coach Peter Grinbergs Anell hade följande att säga om dagens insats:

Varför vinner AIK dagens match mot Högsbo?
– Jag tänker inte ta bort vår prestation, framförallt i andra halvlek, men jag tror att Högsbo var lite trötta från gårdagens match(borta mot Luleå Steelers). De hade en tuff match, de låg under men vände och vann. Jag tror att det energi från deras insats idag, samtidigt som jag inte ska förringa vår insats idag givetvis. Vi vinner framförallt tack vare att vi börjar spela bättre försvar i andra halvlek.

Så det fungerade inte i första halvlek?
– Nja, jag tycker att det var smålojt. Inställningen var inte riktigt där i början. Jag tycker inte att vi gjorde vårt jobb, jag vet att vi kan bättre och jag tycker att vi visade det i andra halvlek. Återigen genom att visa hög moral i laget genom att börja jobba för varandra defensivt, vilket vi ser på pappret också eftersom vi håller Högsbo på bara 31 poäng i den andra halvlekens två perioder.

Någon speciell spelare du vill lyfta fram idag?
– Givetvis Lazar som börjar matchen med att skjuta oss i en bra sits i första halvlek. Han är kvalitet rakt igenom vilket jag sa efter förra matchen också. Sen tycker jag att Simon Makkonen kommer in och gör en andra bra halvlek där han bidrar med energi i laget. Det hörs inte så mycket när han spelar men han gör smarta grejer hela tiden, han spelar för laget och jag tycker att han gör ett par riktigt fina assists idag.

Tack Peter och Grattis till segern!

AIK – Högsbo Basket
Slutresultat: 98-69 (25-17, 19-21, 31-14, 23-17)
Poäng i AIK: Lazar Radosavljevic 22p, Erkan Inan 19p, Henos Kidane 16p, Nemanja Jovanovic 14p, David Hult 12p, Olivier Ilunga 5p, Patrik Hörman 4p, Simon Makkonen 4p, Mattias Herlitz 2p.

———-

I dagens sista match ställdes AIK:s damer mot Telge Basket i Basketligan Dam. Ett AIK i desperat behov av poäng, med förstärkning i laget i form av comebackande Özlem Alkan, inledde i ett högt tempo som Telge dock stod upp bra emot. Bortalaget, anförda av Taylor Wurtz #7 (32p), gick in i halvtid med en knapp ledning. Även matchens tredje period blev jämn en jämn historia där Telge utökade ledningen med två poäng. Matchens sista period blir lika jämn den till en början men AIK vrider upp tempot ett snäpp till och en för dagen ostoppbar Janel McCarville dominerar under båda korgarna samtidigt som hon levererar högklassiga assists till sina lagkamrater. Telge håller sig kvar i matchen genom att Wurtz är i det närmaste 100% utanför trepoängslinjen och sätter alla måste-skott för bortalaget. AIK lyckas dock hålla ifrån och när man i slutet får chansen att utöka ledningen från straffkastlinjen tar man den och matchen är över. En blytung seger för AIK och man är nu bara två poäng ifrån både Mark och Norrköping.

Head Coach Fotios Ioannidis hade följande att säga om insatsen:

Varför vinner AIK dagens match mot Telge?
– Vi vann för att det var den första matchen som vi spelade med hela laget, och även för att det var den första matchen med Özlem tillbaka som point guard vilket skapar stabilitet i laget. Det var den första matchen som Janel var okej fysiskt. Vi gav henne mer tid på planen än de sex minuter vi tänkt innan matchen, och hon gör en fantastisk insats idag och står för 27 poäng. Vi vinner också matchen för att vi kontrollerar returerna vilket vi pratade om innan matchen att vi måste göra. Nu tar vi 20 returer mer än Telge och det är därför vi vinner matchen.

Özlem gjorde comeback idag. Vad betyder det att ha henne tillbaka laget?
– Utan Özlem hade vi Bella som vår enda point guard. Med Özlem tillbaka har vi två point guards vilket är nödvändigt för alla lag. Idag spelar vi snabbare än tidigare vilket är något som Özlem bidrar till. Vi har också färre turnovers än vad vi brukar ha. Vanligtvis brukar vi ha fler än 12 turnovers, och vi gör även 22 assists sammanlagt idag vilket är mer än vanligt. Så Özlem är en viktig del av vårt kreativa spel idag. Samspelet med Janel fungerar också mycket bra, det gör att vi har fler spelare som hotar motståndarna. Özlem skjuter tre stycken trepoängare vilket gör att vi är ett hot utifrån också. Vi behöver att spelarna kan hota från trepoängslinjen och detta kan Özlem ge oss.

Tack Fotios och Grattis till segern!

“Nyförvärvet” Özlem Alkan hade följande att säga efter matchen:

Hur känns det att vara tillbaka i AIK?
– Det känns kul, skönt att vinna första matchen och roligt att vara tillbaka i laget. Det känns som att stämningen i laget har blivit ännu bättre och det är jätteroligt.

Vad har du att säga om dagens match?
– Det var riktigt bra. Jag tror att vi bytte taktik i försvaret inför matchen genom att byta på alla screens. På det sättet satte vi stopp på dem. Sen satte hon amerikanen i deras lag (Taylor Wurtz #7) massa treor idag men vi lyckades hitta Janel under korgen, och Malin gjorde jättemånga viktiga poäng. Jag satte tre trepoängare vilket var skönt eftersom trepoängsskyttet inte har fungerat så bra tidigare under denna säsong i Huddinge.

Tack Özlem och välkommen tillbaka till AIK!

AIK – Telge Basket
Slutresultat: 80 – 75 (18-16, 17-20, 18-20, 27-19)
Poäng i AIK: Janel McCarville 27p, Malin Edlund 17p, Özlem Alkan 15p, Crystel Bittar 7p, Johanna Prytz 6p, Karla Vres 4p, Mikaela Borg 4p.

———-
Inom de kommande dagarna följer information kring herrarnas nästa hemmamatch mot Djurgården i Solnahallen torsdag 21:a december. Håll utkik på vår hemsida och i våra sociala medier.

Framåt stolta AIK!
———-

Text: Adam Lockner
Bild: Anders Tillgren