post

Två raka bortasegrar i kvalet

I kvalspelet som ska avgöra vilka två av tre lag i gruppen som spelar i Basketettan säsongen 2016/2017 har AIK startat starkast möjligast med två raka bortasegrar.

I söndags reste laget ner till Huskvarna för att gästa Brahe Basket i kvalets första omgång. Olivier Ilunga och Timo Ilves saknades i truppen pga skador. AIK gick ut stenhårt och skapade sig snabbt ett poängmässigt övertag, mycket tack vare Jonathan Gunnarssons starka arbeta under korgen som skördade många poäng inledningsvis. Hela 21 poäng noterades från Gunnarssons händer under de två första perioderna, vilket tillslut blev 28 poäng totalt under matchen. Laget som sådant gick ned i tempo under en försvarsmässigt svag tredje period och roterade runt på flera spelare där Henos Kidane noterades för 16 poäng på relativt kort speltid, och var tillsammans med Alexander Holmström Forster näst poängbäst i det för dagen vitklädda AIK. Slutsiffrorna skrevs till 70-113 och gav AIK bästa möjliga start i kvalet.

Poäng – Topp 3
Jonathan Gunnarsson – 28
Alexander Holmström Forster – 16
Henos Kidane – 16

Igår onsdags var det dags för andra omgången i kvalspelet, denna gången mot Blackeberg i ett välfyllt Vällingbyhallen. Olivier Ilunga fanns med i truppen denna gång men vilades återigen för att inte riskera något. Istället startade man återigen med unge Alexander Russom. Anförda av kapten Serkan Inan gick AIK upp i en knapp ledning i första perioden som inte växte nämnvärt till halvtid. Matchen präglades hittills av många avblåsningar och ryckigt spel vilket inte gynnade något av lagen, särskilt inte spelförande AIK, eller publiken heller för den delen. Det blev istället en match som präglades av många fouls och straffkast, där t.ex. Jonathan Gunnarsson vilades fram till halvtid pga två snabba fouls under matchens inledande tre minuter. Blackeberg, med enbart 7 ombytta spelare för dagen, gör en stark insats efter förutsättningarna och satsar allt framåt men det räcker inte mot ett AIK som i slutändan är numret för stort. Hemmalaget får dessutom avsluta matchen med endast fyra spelare efter att tre av deras spelare noterats för fem fouls vardera, där AIK tyvärr inte lyckas utnyttja övertaget och utöka sin ledning nämnvärt. Poängbäst för dagen blir Alexander Holmström Forster som gör en stark kämparinsats både defensivt under egen korg och offensivt under hemmalagets korg. Holmström Forster punkterar också matchen definitivt med en härlig dunk i matchens slutskede till bortaklackens jubel. Även Serkan Inan gör en bra insats och kliver fram i laget när spelet inte stämmer. Matchen slutar 62-84 och ger AIK chansen att avgöra kvalet redan i nästa match hemma mot Blackeberg.

Poäng – Topp 3
Alexander Holmström Forster – 20
Serkan Inan – 16
Jonathan Gunnarsson – 11

Köp din biljett redan nu till hemmamatchen mot Blackeberg tisdag den 3:e maj, kl.19:00. Stöd det svartgula laget upp till Basketettan i vad som kan bli säsongens sista hemmamatch. Laget går för sin 25:e raka vinst och vill se DIG på läktaren i matchen där allt avgörs!

Köp din biljett nu på: www.tickster.com

Foto: Magnus Neck