post

Vinst efter förlängning

Inför en fullsatt huvudläktare i Solnahallen drabbade topplagen i Basketettan Norra, AIK och Alvik, samman i en fartfylld match som skulle komma att bli en riktig rysare i slutändan. 

Hemmalaget AIK inledde i ett högt tempo anförda av bröderna Serkan och Erkan Inan, som inledningsvis turades om att sätta det ena skottet efter det andra, vilket gav AIK en komfortabel ledning att förlita sig på. Alvik ger sig dock inte och sätter flera svåra trepoängare samtidigt som AIK har svårt att hantera bortalagets center Richard Hartmann under korgen, vilket resulterar i många straffkast för bortalaget och fouls tidigt i matchen på flera AIK-spelare. AIK fortsätter dock att leverera poäng genom snabba attacker och bra skytte från matchens gigant, Erkan Inan, och går in i halvtid med ledning 40-34.

Matchens tredje period blir jämn och fartfylld där båda lagen har svårt att få bollen i korgen stundtals, men där bröderna Inan sätter varsin trepoängare i viktiga lägen samtidigt som Nisse Johansson fortsätter att visa framfötterna med fina steals och attacker mot korgen. Alvik går ut hårt i sista perioden och pressar AIK över hela planen och är fortsatt starka under korgen vilket gör att man bit för bit tar igen den ledning med sex poäng som hemmalaget hade med sig inför den sista perioden. Till slut är Alvik förbi och plötsligt i ledning i matchen, vilket gör att AIK måste gå framåt än mer, och med publikens stöd i ryggen ger man allt man har de sista minuterna. Med tre poängs underläge pressar man Alvik och får chansen till ett sista anfall med bara sekunder kvar, där Erkan Inan tar ett svårt skott utanför trepoängslinjen med bara 5 sekunder kvar av matchen och….skottet sitter! Stämningen på läktaren är elektrisk och hemmalaget AIK är till och med nära att avgöra matchen i sista sekunden men lyckas inte få ner bollen i korgen och matchen går till förlängning.
publikaikalvik
Foto: Novica Jovanovic ©

AIK går ut stärkta i förlängningen och inleder bra genom Alexander Russom som sätter en viktig trepoängare efter Alviks första anfall, och han hinner även göra två poäng till innan förlängningen är slut. Nisse Johansson går ut stenhårt och tar kommandot genom att spela utmärkt försvarsspel vilket ofta slutar med att AIK kan erövra bollen på nytt. Nämnda Johansson är även kylig som is när han sedan tar chansen att avgöra matchen med att sätta fyra av fyra straffkast, detta till publikens stora jubel som skanderar ”Johansson! Johansson! Nisse Johansson!”. AIK vinner till slut matchen med 79-75 och är fortsatt obesegrade i Basketettan Norra.

– Efter en bra inledning tycker jag att vår prestation faller, något som givetvis också ska krediteras Alvik som gör det bra. Motståndaren gör det svårt för oss matchen igenom samtidigt som att det är svårt att kontrollera matchen rent poängmässigt när vi låter Alvik få chansen från straffkastlinjen gång på gång. Det blir riktigt jämnt på slutet och det var säkert underhållande för publiken, även om vi i laget såklart hade önskat en mer säker vinst. Utöver resultatet är jag verkligen nöjd med grabbarnas inställning och förmåga när matchen ska avgöras. Givetvis ett extra plus till Erkan som presterar mycket framåt och precis har kommit tillbaka från ett längre skadeuppehåll, samt Nisse som är säker från straffkastlinjen när det gäller som mest. Från en match som den här kan vi alla i laget lära oss mycket av och det är riktigt positivt att göra det med en vinst, säger Peter Grinbergs Anell, huvudtränare i AIK.
aikalviklag
Foto: Novica Jovanovic ©

Härnäst återstår fyra bortamatcher för AIK i Basketettan Norra innan serien delar upp sig i Superettan och Basketettan:
29/11: Norrort – AIK
4/12: Blackeberg – AIK
9/12: DIF – AIK
11/12: BG Luleå – AIK

Framåt Stolta AIK!